"O stradă cu sentimente" compunere si idei

Poezia "O stradă cu sentimente" scrisa de poeta Ana Blandiana este in cartea de clasa a cincea, iar in dreptul ei sunt mai multe exercitii de rezolvat. Gasiti mai jos cateva rezolvari care sa va ajute in clasa si anume: o compune cu titlul O strada cu sentimente, ce ti-a atras atentia in poezie si ideile principale ale poeziei "O strada cu sentimente".






Realizați o compunere cu titlul "O stradă cu sentimente" de 15 rânduri de caiet studențesc
O stradă cu sentimente
Mergeam pe o stradă. Se auzeau râsete si plânsete.
Pe margini erau globulețe mari si colorate.Ele aveau câte o stare sufletească,iar acestea erau colorate cu culoarea ce li se potriveau sentimentelor.
M-am apropiat de un glob ce era colorat in roz si din el se auzeau nenumarate râsete.L-am atins si deodata s-a făcut o lumina orbitoare in jur. Cand totul se liniști, globulețul magic dispăru.
Mi-am continuat drumul. Eram foarte curioasă ce se va întâmpla mai departe si ce alte chestii ciudate voi întâlni.
Am dat peste o floare. Spre mirarea mea, ea m-a întrebat cu blândețe de ce am venit in lumea asta și pe cine caut. Nu mă așteptam vreodată ca o floare să vorbească. I-am zis ce mi s-a întâmplat si am intrebat-o dacă poate să imi explice ce se întâmplă. Surâzând, mi-a spus ca globurile acelea erau viețile unor oameni. Fiecare cum a avut-o. Dacă cineva le atingea, sufletul acelei persoane mergea la altcineva. Am rămas uluită.
Exact in acel moment, m-am trezit si am încercat să vad ce înseamnă toate cele. Fusese doar un vis.

Compunere "O stradă cu sentimente"
Strada mea este undeva in centrul oraselului in care locuiesc. Pe o parte a strazii sunt oameni care isi vand marfa pe măsuțe mici si se chinuie in caldura verii sa reziste toata ziua. Sunt obositi cu totii, iar unii dintre ei chiar dorm cu capul pe măsuțe. Copii impreuna cu mamele lor se uita la jucariile vandute de comercianti si le probeaza tipand cat pot de tare.

Pe cealalta parte a strazii sunt magazine la parter si case la etaj. Eu locuiesc deasupra unei cofetarii si in fiecare zi dupa scoala imi petrec o jumatate de ora urmarind clientii de peste drum si pe cei care intra in cofetarie.

La cofetaria de pe strada mea, vin in general grupuri de fete fericite ca au scapat de la scoala si tineri indragostiti, tinandu-se de mână si aratandu-si afectiunea unul față de altul.

Pe o banca asezata pe partea mea de strada stau o tânără si un tânăr. Sunt lipiti unul de altul, dar la un moment dat baiatul se ridica si intră in cofetărie, iar dupa două minute se întoarce cu două sticle de suc. Se aseaza din nou langa fată si îi oferă zâmbind una dintre sticle.

În pescăria de pe aceeași parte a străzii intră in general gospodine, care apoi ies cu o plăsuță si se grăbesc spre casă să pregatescă masa de seară.

In fiecare zi peisajul de pe strada mea e asemanator, dar niciodata la fel. Sentimentele si trairile oamenilor, sunt pentru mine fascinante in fiecare zi.

Compunere cu titlul "Strada mea"
Un loc frumos chiar daca e plin de diversi oameni mai ciudati, un loc plin de natura, un loc minunat unde ai vrea sa traiesti, strada mea!
Nu numai ca e locul in care locuiesc de cand eram mica si ma jucam cu prieteni prin parc si crescand am observat oamenii cu care m-am imprietenit. Strada mea e locul unde mi-am facut prieteni, ne-am certat si ne-am impacat ..locul unde mama se uita la mine cand invatam sa merg cu bicicleta si ma ajuta mereu sa ma ridic, locul unde am invatat sa nu am incredere in toti, dar bucurie in fata ochilor.
Stada mea m-a invatat multe lucruri. Nu pot spune ca e inainte de familia mea, dar e in top.

La ce te-ai gandit citind / auzind poezia "O strada cu sentimente" de Ana Blandiana
M-am gandit ca descrierea fiecarei case, oglindeste felul oamenilor care locuiesc in acele case, existand o stransa legatura intre ei.

Ce ti-a atras atentia in poezia "O strada cu sentimente" de Ana Blandiana
Dupa cum sunt oamenii asa sunt si casele in care locuiesc, adica unele frumoase, aranjate, iar altele murdare, urate. Oamenii isi pun amprenta acolo unde traiesc.

Ideea principala a poeziei "O strada cu sentimente" de Ana Blandiana
1. Strada este plina cu case , care au sentimente și vor sa se remarce prin tot felul de moduri .

2. Tot ce este creat de natura si ce ne inconjoara trebuie sa iubim si sa primim asa cum este, si sa ocrotim,sa imbogatim natura cu tot ce n-e sta in putere.





Gaseste figuri de stil din poezia O strada cu sentimente de Ana Blandiana si precizati-le felul.
Repetiții: "câte și câte", "care de care"

Hiperbolă: "mulțime de moduri"

Personificari:"Casele ei sunt/Ambițioase, încăpățînate, curioase,/Vesele, triste, bârfitoare,/Timide, impertinente", "Este o stradă cu sentimente", "gardul acela de zid(...)E antipatic, morocănos și perfid/Și urăște copiii", "Vila cu ideea și obloanele închise (...)Doarme adânc și visează/Că e din nou tânăra și frumoasă"

Enumeratie:"Ambițioase, încăpățînate, curioase,/Vesele, triste, bârfitoare,/Timide, impertinente", "Unele mai frumoase/Altele mai urâte/ Unele mai murdare/ Altele mai curățate"

Indentifica si numeste figurile de stil din poezia ,, O strada cu sentimente " de Ana Blandiana
Personificări: "Vila (...) Doarme adânc și visează/Că e din nou tânără și frumoasă.", "Casa din colț (...) E atât de încrezută/Că nu vorbește nici chiar cu blocul de beton", "două clădiri (...) Care toată ziua se ceartă", "casa aceea (...) Care e invidioasă și rea de gură,/Și cea mai mare/Bârfitoare/Din cartier".

Epitete: "Vila cu iederă", "obloane închise", "Doarme adânc", "Vila (...) tânără și frumoasă", "căsuță (...) Albă și cu mușcate în ferești", "bătrână peltică", "Casa din colț, cu etaj și balcon", "geam infim", "două clădiri/Înalte și subțiri", "aleea de zgură/Scârțâitoare", "Piticul de gips", "cocoșul de fier", "o carte mult mai mare", "O poveste cu maidaneze și maidanezi".

Inversiuni: "albe, perdelele".

Repetiții: "împodobite cu câte și câte/Înflorituri și modele", "căsuța mică, mică", "o povestire Despre cu totul și cu totul altceva".

Enumerații: " locuiește o bătrână peltică,/O pisică și o furnică,".

Antiteze: (casele)"Unele mai frumoase,/Altele mai urâte", "Unele mai grase,/Altele mai subțiri;", "Unele mai murdare,/Altele mai curățele.".





Extrageți din poezia "O strada cu sentimente" 5 citate care să reprezinte imagini artistice
„Casele sunt așezate una după alta în rând”  = imagine vizuală

„împodobite cu câte și câte
Înflorituri și modele.”         = imagine vizuală

„În care se mută
În fiecare zi câte o familie,
Care face gălăgie...”         = imagine auditivă

„...un bărbat în maieu
Strigând „Liniște, vrem să dormim!”. ”   = imagine auditivă

„...căsuța mică, mică,
Albă și cu mușcate în ferești” = imagine vizuală

Comentați ultimile rânduri din poezia O strada cu sentimente de Ana Blandiana

Pe când eu abia reușesc să inventez
O poveste cu maidaneze și maidanezi.

Lumea este atât de mare încât noi oamenii putem să scriem mii de exemplare cu povești, romane istorice și glume. Cum este și comparația lumii întregi cu o gramadă de maidanezi, pe care nici nu putem să-i descoperim în lucruri sau reda în cuvinte.





1. Ce ti-a atras atentia in poezia "O strada cu sentimente" a Anei Blandiana?
In aceasta poezie mi-au atras atentia casele.
Mi-a atras atentia casa cu pereti portocalii, pentru ca seamna cu cea a bunicilor mei.
Mi-a atras atentia vila cu iedera si obloane inchise pentru ca pe strada mea este o casa care seamana cu cea din poezie.
Mi-a atras atentia cocosul de fier pentru ca o casa pe strada mea are un cocos in varful acoperisului.

2. La ce te-ai gandit citind / auzind poezia?
Citind aceasta poezie m-am gandit la cartierul meu. La strada mea. La casa mea.

3. Noteaza o intrebare pe care ai vrea sa i-o adresezi autoarei cu privire la poezie.
Ce v-a inspirat sa faceti poezia aceasta ?
Casa dvs cum este?