Referat comentariu "Concert din muzică de Bach"

Referat care este si comentariu la cartea "Concert din muzică de Bach" a scriitoarei române Hortensia Papadat Bengescu. Referat comentariu la romanul "Concert din muzică de Bach" care prezintă imaginea burgheziei tinere româneşti, dezvăluind deficienţele ei, precum snobismul şi parvenitismul. Nu sunt acţiuni propriu-zise, ci mai mult comentarii şi analize. In acest roman interesul prozatoarei se concentreaza asupra cuplurilor: Elena-Draganescu, Lina-Rim, Ada Razu-Maxentiu. Nici unul din aceste cupluri nu se bazeaza pe iubire, ci exclusiv pe interes.

Vezi si
Rezumat "Concert din muzică de Bach" de Hortensia Papadat-Bengescu
Personaje in romanul Concert din muzică de Bach
Rezumat pe capitole "Concert din muzică de Bach"








Referat Comentariu
     Romanul Concert de muzică de Bach aparţine seriei de romane tip cronică de familie, in acest caz este vorba de cronica familiei Hallipa.
Romanul "Concert din muzică de Bach" este al doilea din ciclul Hallipilor a apărut în anul 1927, si este una dintre cele mai bine realizate creaţii din întreaga proză a Hortensiei Papadat-Bengescu.
     Concert de muzică de Bach prezintă imaginea burgheziei tinere româneşti, dezvăluind deficienţele ei, precum snobismul şi parvenitismul. Nu sunt acţiuni propriu-zise, ci mai mult comentarii şi analize.. Contrastele între esenţă şi aparenţă nu apelează la ridicol, de aceea imaginea personajelor nu este comică aşa ca la Caragiale, deoarece erou sunt deprinşi cât de cât cu stilul de viaţă adoptat. însă egoismul, amoralitatea, lipsa sentimentelor, lac această lume detestabilă, până la accente groteşti prin reacţii pasionale vulgare. In acest roman interesul prozatoarei se concentreaza asupra cuplurilor: Elena-Draganescu, Lina-Rim, Ada Razu-Maxentiu. Nici unul din aceste cupluri nu se bazeaza pe iubire, ci exclusiv pe interes. Astfel Elena s-a casatorit cu Draganescu, pentru a ascunde o dezamagire senitmentala, si pentru a face o partida buna; Lina se casatoreste cu dr. Rim pentru a ascunde existenta unui copil nelegitim, Sia, facut cu Lica Trubadurul. Ada Razu se casatoreste cu printul Maxentiu pentru a dobandi un titlu nobilar unei averi castigate prin mijloace dubioase de tatal ei.

     Dupa cum sugereaza si titlul, este vorba despre organizarea unui concert de catre Elena Draganescu, la care sa ia parte familia si lumea buna.
  Tema de baza în jurul căreia gravitează existenţa personajelor este pregătirea unui concert de muzică, concertul oferit de doamna Elena Drăgănescu familiei, rudelor şi prietenilor.

Subiectul Romanului
     Faptele se petrec fie în casa Elenei, fiica mai mare a Lenorei, căsătorită cu Draganescu, fabricant bogat, fiu de cârciumar. fie în casa Linei, soţia profesorului Rim. Ambele căsnicii s-au realizat din interes. Elena s-a măritat cu Drăgănescu pentru a se răzbuna pe fostul logodnic, prinţul Maxenţiu, fiindcă acesta se lăsase cucerit de farmecele surorii ei vitrege, Mika-Le. Doctoriţa Lina, urâtă, bondoaca, dar plină de energie, îşi dorea un statut social solid, şi îi oferă lui Rim, în schimbul căsătoriei, o catedră universitară. Ada Razu, fiica unui morar îmbogăţit, zisă şi "făinăreasa", se căsătoreşte cu prinţul Maxenţiu cu scopul de a pătrunde în societatea înaltă a Bucureştilor, scoţându-1, în schimb, pe acesta din sărăcie.

     Romanul începe în casa nouă a Rimilor, la care vine în vizită Mini, un personaj-reflector, care este purtătoarea veştilor şi ştirilor de ultimă oră de la o familie la alta. Mini constată surprinsă câ o dată cu noua casă, Rimii s-au procopsit cu o infirmieră, Sia, care să-1 îngrijească pe profesor şi care părea "un bloc impermeabil, care slujea de adăpost unor gânduri puţine, dosnice, încăpăţânate", la care tânăra vizitatoare "se uită fricos". Sia iese la poartă ca să se întâlnească cu Lică Trubadurul, care o chemase prin fluierături şi Mini află că infirmiera esla fata lui, aşadar nepoata Linei. Profesorul Rim avea un caracter urâcios şi Mini credea că face "pe bolnavul cu dinadinsul", complăcându-se în starea de pacient, părea că vrea "să consume un timp inutil". în tinereţe, Lina avusese un "incident" amoros cu vărul ei, Lică şi o născuse pe Sia, pe care o luase s-o crească el, deoarece "urâta şi proasta se văitase şi bocise", atunci când "se întâmplase buclucul". Creşterea fetiţei nu-i îngrădise libertatea "vagabondului inofensiv veşnic cu mâinile în buzunar" Lică, întrucât găsea mereu "îndrăgostite" care să-i găzduiască o vreme, acest "trăi aventuros" asigurându-i "tacâmul pus şi patul aşternut pretutindeni, fie ca oaspete, fie ca amant". Sia avea acum 19 ani, făcuse ca vai de lume o şcoală de infirmiere, dar fiind proastă şi leneşă, Lică o convinsese pe Lina să o ia în casa ei, sub pretextul de a-l îngriji pe Rim, care suferea de gută, boală pe care el o amplifica dintr-o comoditate şi o lene ieşite din comun. Rim, "deşirat şi spălăcit", fiul unui vameş din Ungheni, considera că Lina trebuia să se simtă onorată că o luase de nevastă, mai ales că "avea s-o aibă pe cap toată viaţa", chiar dacă el primise în schimb o catedră universitară şi, acum, această casă, ce fusese cumpărată pe numele amândurora, cu banii Linei.
Plecând de la Sia, Lică o cunoaşte pe Ada Razii, ce se plimba cu trăsura împreună cu soţul ei, prinţul Maxenţiu, care mâna caii şi era gata să-1 lovească. Lică prinsese zăbala cailor şi izbutise să-i supună cu gestul curajos al unui om ce se pricepe la cai, fapt ce o impresionase pe Ada. Prinţul Maxenţiu era fiul unei cântăreţe de varieteu, Zaza şi al unui "prinţ bătrân şi decavat". Deşi aceştia nu erau căsătoriţi, copilul fusese recunoscut şi moştenise titlul nobiliar, care constituise şi argumentul pentru care Ada îl luase de bărbat. Bruneta Ada Razu moştenise o avere importantă.la moartea tatălui său, care devenise bogat "din faină" şi de aceea ei i se mai spunea şi "făinăreasa". Maxenţiu, bolnăvicios de mic, lipsit de energie şi sărăcit, îi oferise Adei titlul nobiliar în schimbul traiului îmbelşugat, iar acum prinţul este bolnav. Ada, fire vioaie, viguroasă, iubind sportul, "îl ţâra" după ce în diverse vizite, pe terenurile de sport, agravându-i boala. Ada

Razu îl angajează pe Lică Trubadurul 
     profesor de echităţi; la grajdurile sale, făcându-şi-1 amant. Ea urmăreşte să-1 introducă pe Lică în lumea mondena, profitând de faptul câ acesta era unchiul Hienei Drăganescu, dar pe care familia îl respingea ca pe "o ruşine'. Ocazia se ivise în persoana muzicianului de talie europeană, Marcian, care era văr cu Maxenţiu şi pe care Ada îl convinge sa cânte la concertul clin muzică de Bach, organizat de Elena Drăganescu în saloanele sale, eveniment monden, pentru care toată protipendada Capitalei ar fi făcut orice ca să primească o invitaţie.
Mini şi Nory sunt două tinere care comentează toate evenimentele ce au loc în lumea buna, duc ştirile pe care le adună de la unii ca să le spună celorlalţi.
Cei doi gemeni Hallipa, sunt tipuri de detracaţi cu inteligenţe complementare şi gesturi automate, deprinşi să-1 secondeze pe Rim, ca nişte ucenici groteşti pe maestrul lor, care i-a luat ca asistenţi la facultate.
Elementul central al romanului este pregătirea şi susţinerea concertului din muzica de Bacii în saloanele Elenei Drăganescu, un eveniment mondeir, care însă se împiedică în tot felul de amănunte organizatorice, fiind amânat de mai multe ori. Elena devine amanta lui Marcian. doctorul Rim o seduce pe Sia, aceasta rămâne gravidă şi profesorul o duce în mansarda asistenţilor săi, gemenii Hallipa,'care încearcă, în clemenţa lor, sa-i facă o întrerupere de sarcină. Jignită de comportarea soţului. Lina îi mărturiseşte lui Rim că Sia este fiica ei, dar pe acesta nu-l afectează şi se roagă de ea să o salveze, întrucât fata făcuse infecţie. Lina refuza cu încăpăţânare să intervină şi Sia moare. Toate personajele romanului se întâlnesc la înmormântarea Siei, afişând o mască îndurerata, urmând ca scara să participe, în sfârşit, la mult râvnitul concert din muzică de Bach, cure nu constituie pentru nimeni un eveniment muzical, ci unul monden.
Romanul nu are un fir epic, întrucât este o proză de analiză psihologica, autoarea urmărind mai ales introspecţia personajelor, a tarelor morale şi sociale.

     Personajele sunt supuse unei adânci analize ale conştiinţei. Tehnica portretistică este modernă - un personaj prezentat cu multiple şi variate imagini. Acelaşi personaj are multiple ipostaze în funcţie de situaţia în care se află şi de oamenii cu care vine în legătură.
În abudenţa verbală a scriitoarei este o absolută economie, întrucât, dacă destăinuirea e risipită, faptele însăşi se relevă ca strict posibile, fără nici un fel de ornamentaţie literară.Arta scriitoarei constă în surprinderea dramelor ascunse sub calmul convenţiilor mondene, a murdăriilor lustruite.