Rezumat Platanos de Doina Ruști

 Rezumat scurt la textul "Platanos" inclus în manualul de Limba și literatura română de clasa a 8-a. Textul este scris de Doina Ruști și spune povestea mutării în tabăra de plante defecte a copacului Platanos. Toate plante îl ascultă cu uimire, iar Sisinel aude din gura lui la un moment-dat, cuvântul prieten. Acest lucru îl face pe Sisinel să-i ceară îngrijitoarei Cati să fie mutat lângă Platanos.

Citește textul Platanos de Doina Ruști

Rezumat scurt Platanos de Doina Ruști


În tabăra pentru plantele defecte a sosit într-o dimineață de aprilie un pom îmbrăcat cu hăinuță cu năsturei. S-a recomandat Platanos și le-a cunoscut pe celelalte plante care se numeau Sisinel, Vio și Năsosu.

Plantele erau foarte curioase de noul venit, iar Sisinel nu înceta cu întrebările. Erau cu toții fermecați, încât ziua îi ascultau poveștile, iar noaptea în loc să doarmă, se gândeau la el. Ele află că Platanos fusese înainte așezat lângă un mall numit Bila de Aur și că văzuse o mulțime de oameni și lucruri.

Într-o zi, când supraveghetoarea Cati a venit să le aducă dulciuri, plantele au văzut pe jos un cartonaș cu niște inscripții. Ele află de la Platanos că este un orar, dar Năsosu nu-l crede. Platanos le spune că fusese așezat lângă o ciocolaterie și în geamul acesteia era un orar la fel ca acesta. Ba chiar le spune că acest cuvânt există și în dicționar.

Platanos observă că plantele nu știu ce este un dicționar și le explică cum odată a fost așezat lângă ușa unei biblioteci și toată ziua citea cărți. Citise cărți precum Contele de Monte Cristo, Comoara din insulă, Singur pe lume, Mihail, câine de circ și câte altele. Dar dintre toate cărțile citite, cel mai mult îi plăcuse cartea Singur pe lume.

Sisinel i-a cerut lui Platanos să-i spună ce era în carte, iar după ce află, își dorește și el s-o citească. Ba mai mult, Sisinel își dorește acum să fie mutat lângă Platanos și când vine îngrijitoarea Cati, îi cere să fie mutată lângă el. Cati se împotrivește, spunând că sub copaci nu cresc decât buruieni, iar Sisinel resemnat pentru moment, îi cere cartea Singur pe lume.

A doua zi, însă Sisinel insistă și cum avea dreptul la o singură dorință, Cati îl mută sub Platanos. Sisinel și Platanos se bucură de discuțiile dintre ei, dar curând amândoi intră în transformare și treptat cei doi nu se mai aud deloc unul pe altul. 

Odată cu venirea primăverii, Sisinel a înflorit din nou și când s-a trezit a auzit niște voci. A realizat că sunt Vio și Năsosu, care ceruseră să fie mutați lângă el. Aceștia i-au spus lui Sisinel că nu-l vor lăsa niciodată singur, deoarece pentru asta sunt prietenii.