"Robinson Crusoe" Fișă de lectură

Fișă de lectură la romanul "Robinson Crusoe" scris de scriitorul englez Daniel Defoa in anul 1719. Fisa de lectura la cartea "Robinson Crusoe" cuprinde detalii despre autor, detalii despre opera literara cu genuri si specii, si prezinta personajele si locul de desfasurare a actiunii care are loc in roman. Fișa de lectură cuprinde si un rezumat scurt sa o povestire a cartii lui Daniel Defoa si lasa loc pentru a fi completata prin adaugarea unei caracterizari la un personaj, adaugarea unor mijloace artistice folosite in carte, adaugarea citatelor preferate si a impresiilor personale.








FIŞĂ  DE  LECTURĂ

Am început lectura (data) :     21.12.2018                 Am terminat lectura (data):26.12.2018
Titlul operei literare: Robinson Crusoe
Autorul: Daniel Defoa
Opera face parte din volumul:
Editura: W.Taylor
Anul apariţiei volumului: 25.4.1719
Date importante din viaţa şi activitatea criitorului: Daniel Defoe (1659/1661  — 24 aprilie ?, 1731) a fost un jurnalist și  Este celebru prin  (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială.
 Alte opere ale autorului: Aventurile Capitanului Singleton, Moll Flanders, Jurnal din anul ciumei.
Genul literar: genul epic
Specia literară: roman
Opera e structurată în: capitole
Opera este scrisă în: proza
Locul desfăşurării acţiunii:  coastele Guineei, pe o corabie si o insula pustie
Timpul desfăşurării acţiunii: sec. XVII
Personaje: Moley, Xury, Wells, Capitianul


  Rezumat / Idei principale: Robinson Crusoe s-a nascut in anul 1632, in orasul York, intr-o familie cumsecade, avand 2 frati.La 19 ani, impotriva vointei parintilor si prin dorinta de aventuri, impreuna cu un prieten, a fugit de acasa imbarcandu-se pe un vas.Aceasta nava a naufragiat langa Yarsmouth, insa echipajul a fost salvat de o alta nava.
                      Cu timpul, Crusoe a uitat suferintele indurate si s-a imbarcat pe corabia unui capitan cu care s-a inteles foarte bine si care i-a dat primele notiuni de navigatie si matematica.Acestia au pornit spre Guineea de unde Robinson a venit cu niste bani stransi, hotarandu-se sa continue negustoria pe coastele Guineei.

Prin dorinta lui de imbogatire, a plecat in Guineea, in functia de capitan al vasului pt. a cumpara negri, revenindu-i jumatate din ei.Corabia a fost prinsa intr-o furtuna ingrozitoare, ea naufragi-
ind pe o insula pustie.Noaptea aceea a fost de cosmar pt. Robinson, deoarece nu stia daca sa se fereasca de fiare sau salbatici.Dimineta  a inotat pana la corabie si si-a gasit de mancare, pusti,imbracaminte si multe alte necesare, corabia scufundandu-se.
In primele zile pe insula, a inceput sa isi faca un jurnal zilnic si incepe construirea unei locuinte,
 descoperind ca pe acel pamant pot creste grane.Dupa ce si-a dat seama ca este norocos ca a supravietuit,
a inceput sa fie foarte credincios, gasind in barca Sfanta Scriptura.Robinson a inceput sa cerceteze insula,
gasind un loc cu tutun, lamai, trestie de zahar, struguri salbatici, insa nici o urma de om.In alta parte a insulei a gasit o broasca testoasa pe care a mancat-o, alaturi de pasari marine. 


Caracterizarea personajului principal / a unui personaj preferat:


caracterizare directă (exemple, citate, indicarea paginii): _______
caracterizare indirectă (exemple, citate, indicarea paginii): _____

 Mijloace artistice (figuri de stil,citate care conţin imagini artistice cu indicarea paginii): ____

Citate preferate : „Ce furtună prostuţule? N-a fost nimic. Dacă ai corabie bună nu-ţi pasă de puţintel vânt. Eşti încă marinar de apă dulce, Bob. Hai mai bine să luăm un punch şi să uităm de necazuri. Ia te uită ce frumos e acum!" - la pagina 4.

Impresii personale (de ce ţi-a plăcut lectura /ce ai învăţat din această lectură / cum ai fi vrut să se termine acţiunea): ________________________________________________________