3 rezumate scurte "Zâna munţilor" de Petre Ispirescu

3 rezumate scurte ale povestii "Zâna munţilor" scrisă de scriitorul român Petre Ispirescu. Un rezumat scurt si doua rezumate foarte scurte la celebrul basm "Zâna munţilor" in care este vorba de un imparat care la batranete are un copil. Imparatul vrea sa-l insoare dar el nu vrea si se intalneste cu Zana muntilor la o nunta unde aceasta isi pierde pantoful. La fel ca in Cenusareasa, printul o gaseste pe zana cu ajutorul pantofului si apoi cei doi se casatoresc.

Citeste basmul Zâna munţilor.






Zâna munţilor Rezumat 1
Un împărat drept și înțelept căruia toate împărățiile vecine îi cereau sfatul, primi la bătrânețe vestea că va avea un fiu. Băiatul era foarte deștept și el, iar tatăl lui îi adusese numai dascăli și filozofi vestiți pentru a-l școli.

Într-o zi când plecă la vânătoare, fiul împăratului văzu o turturică și trase cu arcul spre ea dar nu reuși decât s-o rănească. Când se întoarse acasă, băiatul începu să se simtă rău. Turturica aceea era Zâna Munților care îl îndrăgise pe tânăr dar nu avea curaj să se arate și să-i spună.

Zâna Munților se duse la curtea fiului de împărat și se angajă pe post de găinăreasă. Toată împărăția o îndrăgi, chiar și împărăteasa.

Într-o seară fiul de împărat se duse la o nuntă și acolo întâlni o fată frumoasă cu care jucă în horă toată noaptea. Cnd băiatul îi propuse s-o ducă acasă, fata dispăru. La fel se întâmplă și la nunta următoare. La a treia nuntă, împăratul turnă smoală pe drum pentru a o prinde pe fată. La nuntă, se întâmplă la fel, însă când plecase, fata își pierduse pantoful în smoală.

Fiul împăratului dădu poruncă să încerce pantoful la toate fetele din împărăție, însă acesta nu se potrivi la niciuna. Împărăteasa o puse și pe găinăreasă să probeze pantoful și acesta se potrivi ca turnat. Găinăreasa recunoscu că ea este fata și îi povesti că ea este Zâna Munților și că îl iubea.

Fiul împăratului și Zâna Munților se căsătoriră și trăiră fericiți până la adânci bătrâneți.





Zâna munţilor Rezumat 2
La bătrânețe, un împărat drept și înțelept, avu bucuria sa aiba un fecior. Acesta dovedindu-se la fel de destept ca si el, ii aduse numai dascali invatati care sa-l scoleasca. Baiatul crescu si toate fetele de imparat vroiau sa se marite cu el.

Intr-o zi isi lua arcul cu el si pleca la vanatoare, unde rani o turtirica. Turturica era Zâna Munților si se indragostise de el, insa nu avea curaj sa i se arate. Ea veni la curte si se angaja gainareasa si toti curtenii o indragira.

Intr-o seara baiatul pleca la o nunta in alta imparatie, si acolo vazu o fata frumoasa si imbracata mai frumos decat toate celelalte fete. El juca cu ea toata seara, insa cand s-o duca acasa, fata disparu. La a doua nunta se intampla la fel. Cand baiatul fu invitat la a treia nunta, imparatul puse smoala pe drumul spre imparatie, sperand s-o prinda pe fata.

La nunta se intampla la fel, insa la plecare fata isi pierdu pantoful. Fiul imparatului puse toate fetele din alte imparatii sa probeze pantoful, insa nu se nimeri la niciuna. Puse si fetele din imparatia proprie sa-l probeze, insa pantoful nu se potrivi nici la ele. Imparateasa isi aminti de gainareasa si o puse si pe ea sa-l probeze.

Pantoful se potrivi pe piciorul gainaresei care apoi recunscu ca ea este fata de la nunta si ii povesti baiatului ca ea este Zâna Munților si ca il iubeste. Tanarul ii spuse c-o iubeste si el, iar apoi se casatarira si traira fericiti pana la adanci batraneti.





Zâna munţilor Rezumat 3
Un imparat batran avu noroc si i se nascu un fiu. El era la fel de destept ca si el, fiid invatat doar de dascali si filozofi renumiti. Baiatul crescu, si toate fetele din imparatie lui si din imparatiile vecine pusesera ochii pe el.

Baiatul pleca intr-o zi la vanatoare si in fata i se arata o turturica. Lui ii fu mila s-o vaneze, insa daca ea nu pleca, scoase arcul si o rani. Turturica pe care o ranise fiul imparatului era Zâna Munților, care il indragise pe baiat insa credea ca nu este de cuviinta sa i se arate. Dar pentru ca nu putea sa stea fara sa-l vada, Zâna Munților se angaja la curtea baiatului ca gainareasa. Toata lumea o indragi pe fata gainareasa, chiar si imparateasa.

Intr-o zi, imparatul fu invitat la o nunta in alta imparatie si il lua si pe baiat cu el. La nunta veni o fata frumoasa care juca numai cu el si il facu s-o indrageasca. Baiatul vru s-o duca acasa, insa fata disparu. La urmatoarea nunta, fata aparu din nou, dar la final disparu iar.

Ca s-o prinda, imparatul turna smoala pe drum, iar cand fu la a treia nunta, ea fugi din nou dar isi pierdu pantoful. Baiatul puse toate fetele sa probeze pantoful insa nu se potrivi la niciuna. Imparateasa isi aminti de gainareasa si o puse si pe aceasta sa-l probeze. Pantoful se potrivi perfect pe piciorul gainaresei care recunoscu ca ea era fata de la nunta.

Ii povesti fiului de imparat ca ea este Zâna Munților si ca il iubeste, iar daca si el o va iubi, va renuta la viata ei si se va casatori cu el. Baiatul incuvinta si apoi se casatorira, traind fericiti pana la adanci batraneti.